CLAY-DAYS

Huishoudelijk reglement Vrij Atelier Clay-Days

Welkom in ons vrij atelier! Het atelier is toegankelijk voor iedereen die volledig zelfstandig kan werken. Er is geen begeleiding, je werkt op je eigen ritme, je kiest zelf hoe en wat je maakt. Je deelt een gezellig en creatief moment met andere keramisten. 
We willen dat er een relaxte, fijne sfeer heerst in het atelier, het is daarom belangrijk dat iedereen de regels hieronder leest en naleeft!

Beurtenkaart

Je hebt de keuze tussen een 5- of een 10-beurtenkaart. Een éénmalige beurt is ook mogelijk.

5-beurtenkaart
– gemeenschappelijk rek in het atelier 
+ een plek voor gereedschap in een rek op de 1ste verdieping

10-beurtenkaart
– eigen plek op rek in het atelier + eigen plek voor gereedschap in rek op de 1ste verdieping

 • beide kaarten zijn 6 maanden geldig vanaf de 1ste beurt
 • 1 beurt = 3u (inclusief poetsen) 
 • Je beurtenkaart is persoonlijk.
 • Inbegrepen:
  • gebruik van alle faciliteiten en basisgereedschap (naald, spons, houten mes, metalen lomer, afdraaimirettes)
  • het opvolgen van je gedraaide potjes (we snijden je lederharde potten voor je los, draaien ze om, pakken ze tijdig in en zetten ze weg op je schab). Let wel, ook als de potjes ingepakt zijn drogen ze nog verder, wacht dus niet te lang met het afdraaien. Als je weet dat je een tijdje niet komt, moet je je stukken zelf in een goed afgesloten doos opbergen.
 • Niet inbegrepen:
  • klei, er zijn verschillende soorten klei te koop in het atelier, je mag ook je eigen klei (steengoed) meenemen.
  • bijzondere tools (lomers, afdraaimiretten, …) en batsen
  • glazuren 
  • bak, de twee ovenbeurten (biscuit- + glazuurbak) kosten10 €/kg. Indien je enkel biscuit wil bakken komt het op 5 €/kg.

OPENINGSTIJDEN

De vrij-atelierdagen staan op de website, de openingsuren zijn van10u tot 13u, van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 21u30.

GESLOTEN DAGEN
Clay-Days heeft het recht om de openingsuren te wijzigen. Deze wijzigingen zullen telkens op de website en op het bord in het atelier gecommuniceerd worden.

Er kunnen enkele dagen per jaar zijn waarin het vrij atelier gesloten is omwille van geplande workshops of evenementen. Wij zullen deze dagen telkens zo snel mogelijk communiceren. Hiervoor zijn er geen refunds van geld of tijd van toepassing.

RESERVATIES & ANNULATIES

 • een plaats in het vrij atelier reserveren doe je via Whatsapp 0475 26 11 85/binnenkort via inlog op de website
 • je kan maar 1 plek tegelijk reserveren
 • annuleren kan ten laatste 24u op voorhand, anders wordt de beurt aangerekend

SCHOONMAAK

Laat je werkplek steeds schoon achter voor de volgende. Reken op minimum 20 minuten om je werkplek en de gemeenschappelijke ruimten op te kuisen.

 • gipsen platen: maak de gipsen plaat waarop je gekneed hebt na gebruik meteen schoon (niet met een scherp gereedschap, stukjes gips in de klei veroorzaken schade aan stukken tijdens het bakken)

 • de draaischijf: vergeet de buitenzijden, de groef onder de slibbak en de pedaal niet

 • het houten rek voor de draaischijf: boven én onderste schab

 • het gereedschap: check dat je geen tools/spons in de recupbak/-emmers hebt laten vallen

 • de vloer: poets na het draaien met de zwabber, na het afdraaien veeg je 

  zachtjes de stukjes klei op de grond op (stof niet laten opstuiven = fijn stof is ongezond)

 • vergeet je kruk niet

 • poets na het glazuren ook de tafel en eventueel de vloer indien je gemorst hebt

Klei verstopt de leidingen, was alles af in de daarvoor voorziene emmers/bakken. De wasbak dient enkel om water te nemen niet om iets in af te wassen ook niet je handen.

GLAZUREN

Tijdens het vrij atelier worden enkel stukken geglazuurd die in het atelier gemaakt zijn.

Je kan een selectie door ons uitgeteste kwastglazuren (cone 6) kopen in onze winkel. Je mag ook je eigen glazuren meebrengen, maar dan moet je deze eerst testen op een testplaatje en deze door ons laten goedkeuren.
Eén zaterdagnamiddag per maand organiseren we een glazuurmoment voor wie onze dompelglazuren wil gebruiken.
Hiervoor rekenen we 15 €/kg (ipv 10 €/kg).

Je bent verantwoordelijk voor het goed aanbrengen van glazuur.
Stukken waarop het glazuur te dik of te dicht bij de bodem is aangebracht of waarvan de onderzijde niet goed werd schoongemaakt, zullen niet gebakken worden.

Je moet ervoor zorgen dat het glazuur niet uitloopt op de ovenplaat tijdens het bakken. Indien een glazuur schade berokkent aan een ovenplaat die niet te herstellen is, zal de prijs (+/- ) van een nieuwe ovenplaat aangrekend worden.

RUW- & GLAZUURBAK

Er worden enkel stukken gebakken die in het atelier gemaakt en geglazuurd zijn. Werken van thuis of van een ander atelier kunnen niet gebakken worden. 

Er staan 2 rekken in het atelier, ééntje voor de biscuitbak en ééntje voor de glazuurbak. Zet je potjes op het juiste rek anders worden ze niet gebakken.

Omdat er per bakbeurt maar een paar borden in de oven kunnen, is het aantal borden per deelnemer beperkt. (omdat het drogen van een bord nauw luistert, vragen we je om je borden mee naar huis te nemen en zelf in het oog te houden).

Gebakken potjes – zowel biscuit als geglazuurd – blijven maximaal 3 maanden op het gemeenschappelijk rek. Potjes die niet zijn opgehaald, gaan in dozen naar de kelder en worden na een bepaalde tijd weggegooid of gedoneerd.

OPSLAGPLAATS IN DE REKKEN

Elk lid mag 1 pak klei  + 1 emmertje met deksel recupklei onderaan in het rek in het atelier laten (vergeet je naam er niet op te zetten). De rest van je spullen mag je in een doorzichtige bak met naam (max lengte 56cm/ breedte 39cm/ hoogte 28cm/ =45L) in een rek op de eerste verdieping bewaren.

Wanneer je beurtenkaart verloopt, moet je al je spullen meenemen voor of op de laatste dag van je beurtenkaart. Indien dit niet gebeurt, zullen wij je spullen zonder verwittiging uit het rek verwijderen. Wij kunnen dan niet verantwoordelijk zijn voor verlies of beschadiging van werken en bezittingen.

AANSPRAKELIJKHEID

Clay-Days is niet verantwoordelijk voor de toestand of verdwijning van enig werk om welke reden dan ook. Ongelukken, breuk en onbedoelde verdwijning gebeuren af ​​en toe. 

Persoonlijke bezittingen worden op eigen risico naar het atelier gebracht, Clay-Days aanvaardt geen aansprakelijkheid voor verlies of schade aan dergelijke items. In een gemeenschappelijk atelier is het onoverkomelijk dat er af en toe werk beschadigd raakt.

Clay-Days heeft het recht om elk lidmaatschap te weigeren of te annuleren als de atelierregels niet worden gevolgd.